Η τουριστική περίοδος με τις περισσότερες προκλήσεις ολοκληρώθηκε, η χώρα μπαίνει εκ νέου σε παύση δραστηριοτήτων και καραντίνα, και η ώρα έφτασε για τον απολογισμό σε κάθε επίπεδο. Ο τουριστικός κλάδος απέδειξε ότι μπορεί να ανταπεξέλθει σε απαιτητικές συνθήκες αυξημένης υγιεινής με αποτελεσματικότητα και ασφάλεια.
Οι απαιτήσεις υγιεινής και ασφάλειας τη φετινή χρονιά ήταν απείρως μεγαλύτερες και η διακοπτόμενη /εποχική λειτουργία είναι πάντα ένας σκόπελος για την αποτελεσματική εφαρμογή και παρακολούθηση συστημάτων ποιότητας σε εγκαταστάσεις.
Το Αναλυτικό Εργαστήριο Ρόδου «Δημήτρης Ιω. Οικονομίδης», ως συνεργάτης του ξενοδοχειακού κλάδου υπήρξε από την πρώτη στιγμή αρωγός της τιτάνιας προσπάθειας που κατέβαλλαν οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις στον τουρισμό.
Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι για την υψηλή ποιότητα που διέκρινε τους πελάτες μας σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας.
Ιδιαίτερη πρόκληση υπήρξε η διαχείριση της λεγεονέλλας στα δίκτυα των εγκαταστάσεων, ειδικά φέτος όπου συνυπήρχε με τον κίνδυνο της νόσου covid-19. Ειδικά κατά την διάρκεια της πανδημίας, όπου εγκαταστάσεις, ξενοδοχειακές και μη, παρέμειναν κλειστές για μεγάλα χρονικά διαστήματα, η επαναλειτουργία τους είχε υψηλό ρίσκο, χωρίς τη λήψη κατάλληλων προληπτικών μέτρων.
Οι δύο ασθένειες έχουν αρκετά κοινά αλλά και σημαντικές διαφορές.
Η νόσος των λεγεωναρίων είναι μια βακτηριακή λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος, η οποία μεταδίδεται μόνο με μολυσμένα με το βακτήριο σωματίδια νερού, και δεν είναι εφικτή η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Η νόσος covid-19 είναι μια λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος η οποία προκαλείται από τον ιό sars-cov2, και είναι μεταδοτική από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Οι ευπαθείς ομάδες και στις δυο περιπτώσεις είναι οι ίδιες. Προσβάλλει περισσότερο άνδρες, με πιο ευάλωτες τις μεγαλύτερες ηλικίες και επιβαρυντικούς παράγοντες υποκείμενα νοσήματα.
Τα συμπτώματα πολύ όμοια, βήχας πυρετός, βαριά πνευμονία η οποία μπορεί και να αποβεί μοιραία. Τόσο όμοιες, όπου φέτος, στο Μόντρεαλ του Καναδά, υπήρξαν κρούσματα λεγεονέλλωσης και κατά τη διερεύνηση από τις αρμόδιες αρχές αφέθηκε να εννοηθεί πως αρκετές περιπτώσεις δεν διαγνώσθηκαν διότι κρίθηκαν λανθασμένα ως covid-19, δυσχεραίνοντας έτσι την εύρεση της πηγής της μόλυνσης.
Ως αξιόπιστοι συνεργάτες στη διαχείριση της λεγεονέλλας, στα συστήματα ύδρευσης των πελατών μας, μπορέσαμε να τους βοηθήσουμε, ώστε να διαχειριστούν αποτελεσματικά το δίκτυο ύδρευσής τους, να προετοιμαστούν για την επαναλειτουργία και να διατηρήσουν υπό έλεγχο τις εγκαταστάσεις τους.
Συγκεκριμένα, για την τουριστική περίοδο, όπως διαμορφώθηκε φέτος, επιθεωρήσαμε μεγάλο αριθμό εγκαταστάσεων, ξενοδοχείων και άλλων μονάδων, στη Ρόδο και τα Δωδεκάνησα γενικά.
Στο σύνολο των σημείων που εξετάσαμε,
80% ήταν πλήρως απαλλαγμένα από λεγεονέλλα και
11% με αποικίες λιγότερες των 1000 ανά λίτρο
Τεκμηριώνοντας ότι τα συστήματα ήταν υπό έλεγχο. (91% του συνόλου)
Σε 7% των σημείων βρέθηκαν αποικίες άνω των 1000 ανά λίτρο, ενώ σε 2% βρέθηκαν αποικίες άνω των 10000 ανά λίτρο. Στα σημεία αυτά προτάθηκαν να γίνουν οι προβλεπόμενες διορθωτικές ενέργειες από τους διαχειριστές των εγκαταστάσεων!
Τα αποτελέσματα αυτά τεκμηριώνουν για άλλη μια φορά το υψηλό ποιοτικό επίπεδο, για το οποίο μπορούν να νοιώθουν υπερήφανοι οι διαχειριστές των εγκαταστάσεων, και να αποτελούν κίνητρο για την τήρηση της ποιότητας και του επαγγελματισμού, με τον οποίο λειτουργούν μέχρι σήμερα.
Το Αναλυτικό Εργαστήριο Ρόδου «Δημήτρης Ιω. Οικονομίδης» παραμένει ο αξιόπιστος συνεργάτης και θα εξακολουθήσει να πρωτοπορεί στις προσπάθειες που γίνονται για την διατήρηση του τουρισμού-μας σε επίζηλη θέση και τεκμηριώνοντας αυτή την πρωτοκαθεδρία.
Στην δύσκολη αυτή περίοδο που διανύουμε, η επένδυση στην ποιότητα αποτελεί εγγύηση για την ασφαλή έξοδο από την αβεβαιότητα. Μια εγκατάσταση μπορεί, και είναι εφικτό, να διαχειριστεί αποτελεσματικά την νόσο των λεγεωναρίων και να προστατεύσει τους εργαζόμενους, επισκέπτες, αλλά και την κοινότητα στο σύνολο.
Είμαστε στη διάθεση των ενδιαφερομένων για την διαχείριση της λεγεονέλλας στην κτιριακή τους εγκατάσταση, συμβουλευτικά, διενεργώντας εκτίμηση κινδύνου και κατάρτιση του απαραίτητου πλάνου διαχείρισης, εγκαθιστώντας συστήματα ελέγχου και παρακολούθησης για τα κρίσιμα σημεία της εγκατάστασης και φυσικά τεκμηριώνοντας το αποτέλεσμα με την εργαστηριακή εξέταση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου