Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

"Διοξίνες σε γερμανικά κρέατα & αυγά"


Η Ευρωπαϊκή επιτροπή ζήτησε από τις Γερμανικές αρχές ενημέρωση για την έκταση που έχει πάρει η μόλυνση κρέατος και αυγών με διοξίνη, που αποκαλύφθηκε σε γερμανικά αγροκτήματα σε πέντε ομόσπονδα κρατίδια, όπως και για την πιθανότητα να έχουν γίνει εξαγωγές.
Η Γερμανία προειδοποίησε όλους τους εταίρους της στην ΕΕ μέσω του συστήματος συναγερμού που ενεργοποίησε στις 27 Δεκεμβρίου.
Δεν έχει αναφερθεί επί του παρόντος πρόβλημα στην Ελλάδα ή άλλη Ευρωπαϊκή χώρα.
Σύμφωνα με τις Γερμανικές αρχές, η ανιχνευθήσα ποσότητα διοξινών είναι πολύ κάτω από το αποδεκτό όριο για ανθρώπινη κατανάλωση (1-4 pg/Kg βάρους ανά ημέρα). (Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι σε δύο αγροκτήματα στη Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία παρατηρήθηκαν υπερβάσεις, διπλάσιες τιμές από το επιτρεπτό).

Τοξικολογικά δεδομένα: Κατάποση, LD50 (0.5 μg/Kg σωματικού βάρους για χοιρίδια) έως LD50 (5 g/Kg σωματικού βάρους για ποντίκια).

3 σχόλια:

DIOs είπε...

ΕΦΕΤ: "Δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για τη χώρα μας εξαιτίας του εντοπισμού διοξίνης σε αυγά και ζωοτροφές στη Γερμανία... Δεν έχει προκύψει με βάση τις γερμανικές αρχές, εισαγωγή στη χώρα μας προβληματικών παρτίδων ενώ σύμφωνα με την ενημέρωση που υπάρχει από τις γερμανικές αρχές το πρόβλημα ήδη έχει τεθεί υπό έλεγχο και δεν τίθεται θέμα ελέγχου στην ελληνική επικράτεια..."
Κατά τη γνώμη-μας, καλό θα ήταν, έστω και δειγματοληπτικά, να γινόντουσαν κάποιοι έλεγχοι...

DIOs είπε...

"...Δείγμα που είχε αναλυθεί από ιδιωτικό εργαστήριο είχε δείξει τότε ότι τα επίπεδα διοξίνης ήταν δύο φορές υψηλότερα από το κανονικό. Ωστόσο το υπουργείο ενημερώθηκε για το γεγονός στις 27 Δεκεμβρίου. Τα αίτια της καθυστέρησης στην ενημέρωση του υπουργείου δεν έχουν διευκρινιστεί..."




http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1918253

DIOs είπε...

Στα πλαίσια διαδικασίας αυτοελέγχου, διαπιστώθηκε ότι το παστεριωμένο γάλα της Ρόδου είναι σύμφωνο με τις Ευρωπαϊκές προδιαγραφές, όσον αφορά τις διοξίνες!...