Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2009
ΡΟΔΟΣ - ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΧΑΡΤΙΟΥ / 3 - ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
Για το χαρτί αυτό εισπράχθηκαν 619,00 ΕΥΡΩ (μέση τιμή 0,05 λεπτά / Kg. Σε ένδειξη τιμής και σεβασμού στους εθελοντές και τους Πολίτες της Ρόδου, αναλαμβάνουμε όλα τα έξοδα μεταφοράς, συσκευασίας κλπ (σημαντική επιβάρυνση), ώστε το ΣΥΝΟΛΟ του ποσού να αποδοθεί στη Μη Κυβερνητική Οργάνωση το «Χαμόγελο του Παιδιού». Για όλα αυτά, υπάρχουν νόμιμα παραστατικά.
Ευχαριστούμε
- Πρώτα και κυρίως τις δεκάδες εθελοντών που εργάσθηκαν με συγκινητική προθυμία και ενθουσιασμό.
- Τους Πολίτες της Ρόδου που αγκάλιασαν την προσπάθειά-μας.
- Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, αλλά και τους απλούς Πολίτες στο διαδίκτυο, που μετέδωσαν το μήνυμα της προσπάθειάς-μας.
- Τη Δημοτική Εταιρία Καθαριότητας που «καθάρισε» ταχύτατα όσα απέμειναν από τη δραστηριότητά-μας.
- Την εταιρία ΒΑΠ – Π. Κουγιός για την προσφορά ποτών στους εθελοντές και τους συμμετέχοντες.
Λάθη και αδυναμίες διαπιστώθηκαν, όπως για παράδειγμα η προσκόμιση ειδών άλλων από άχρηστα βιβλία, περιοδικά και εφημερίδες, γεγονός που δυσχέρανε την όλη προσπάθεια.
Το κόστος μεταφοράς αποδεικνύεται κρίσιμη παράμετρος.
ΩΣ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ, πιστεύουμε πως αποδείξαμε ότι:
Στη Ρόδο, στα Δωδεκάνησα και στην Ελλάδα γενικότερα:
- Εκτός από όσους καταστρέφουν με μανία υπάρχουν και εκείνοι που θέλουν να δημιουργήσουν
- Εκτός από όσους μεμψιμοιρούν και σπέρνουν το μίσος, «εμπορευόμενοι» τη δυστυχία, υπάρχουν και εκείνοι που αισιοδοξούν και ελπίζουν
- Η Κοινωνία των Ενεργών Πολιτών και στη Ρόδο, στα Δωδεκάνησα και στην Ελλάδα γενικότερα προηγείται και ζητά διεξόδους έκφρασης.
Για τη «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ»
Δημήτρης Ιω. Οικονομίδης
2241028638
chemenvi@rho.forthnet.gr
Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2009
Περί ΕΦΕΤ - Ποιοι ευθύνονται και γιατί;
Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2009
ΥΓΙΕΙΝΗ ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ - Παθογόνα μικρόβια!
Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2009
ΕΦΕΤ - Δυστυχώς η δικαίωση των προβλέψεών-μου!
Σημασία δεν έχει πού υπάγεται ο Φορέας, αλλά αν ο επίσημος έλεγχος θα είναι "ενιαίος, μη αποσπασματικός, πλήρης, χωρίς συντεχνιασμούς, διαφανής και αποτελεσματικός".
Οι θιασώτες των "συντονισμένων προγραμμάτων ελέγχου" ας αναλογισθούν την ευκαιρία που κλώτσησαν να είναι εκείνοι "ο Φορέας" και ας περιμένουν στο ακουστικό-τους την ... πρόσκληση για να συμμετάσχουν σε ... συντονιστικές επιτροπές!...
"Και αν αποδυναμώσουμε τον ¨ΕΦΕΤ¨, που κατηγορούμε τους Γεωπόνους και τους Κτηνιάτρους, ποιος ο λόγος να ενδιαφερθούμε πού θα πάει; Την κηδεία του θα κάνουμε". "Περί ΕΦΕΤ" - Συνέλευση των Αντιπροσώπων της Ενωσης Ελλήνων Χημικών, 28062008 (Από τα Πρακτικά):
Το πλήρες διορθωμένο κείμενο:
ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ: Όταν ξεκίνησα να έρθω, σας είχα στείλει και την εισήγηση που είχα γράψει για τον Δεκέμβριο, ακριβώς την ίδια, και λέω ότι θα τους ξαναπούμε μετά από εικοσιπέντε χρόνια τα ίδια πράγματα.
Άκουσα, όμως, καινούργια πράγματα τώρα.Ότι η αναγκαιότητα του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων, δεν ήταν ανάγκη της εποχής, αλλά ήταν αναγκαίο, λέει, ένα συντονιστικό γραφείο, μία θυρίδα παραπόνων, όπου θα συντονίζει πέντε συναρμόδιες Υπηρεσίες και μία έκτη. Δηλαδή, να είναι ο ¨ΕΦΕΤ¨ σαν το ¨ΚΕΚ¨, να πηγαίνει πάλι κάποιος να κάνει το παράπονο και να συντονίζει ο ¨ΕΦΕΤ¨.Δεν ξέρω καμία χώρα του κόσμου που έχει πέντε ή έξι συναρμόδιες Υπηρεσίες και ένα συντονιστή.Θυμάμαι πάρα πολύ καλά, κάποιον από τους προηγούμενους Προέδρους της Ένωσης Ελλήνων Χημικών -θα τον κατονομάσω, πιστεύω να μην κάνω λάθος- τον Συνάδελφο τον Γιάννη τον Γαγκλία, με τι απόγνωση εκλιπαρούσε τους Συναδέλφους, να μη φέρνουν προσκόμματα στην ίδρυση και λειτουργία του ¨ΕΦΕΤ¨, με το επιχείρημα: «Συνάδελφοι, και εκεί Χημικοί θα δουλεύουν».Κι εγώ από αυτό το βήμα είχα πει ότι οι Χημικοί, που κινδυνεύει το επάγγελμά τους, αντί να παίζουν μπάλα, πετάνε τη μπάλα έξω, κάνουν καθυστέρηση.
Ο Συνάδελφος, ο Σιραγάκης ο Γιώργος, είχε πει για την Κύπρο που έχει μία Υπηρεσία Ελέγχου ικανή και έχει στο στόχαστρο, κατά τη γνώμη του, τους καλαμαράδες. Δεν είναι ακριβώς έτσι, απλώς είναι η δουλειά τους και πρέπει να τη φέρουν σε πέρας.Εκτός από τα δύο που ανέφερες, ήταν και το μέλι, από το οποίο συνεχίστηκε η πορεία του Συναδέλφου του Νίκου του Κατσαρού θυματοποιημένου εκτός ¨ΕΦΕΤ¨. Και ήταν και η ψευδομονάδα σε ελλαδίτικο εμφιαλωμένο νερό, το οποίο, υποτίθεται, είχε ελεγχθεί και πήγε στην Κύπρο. Δυστυχώς για τον παραγωγό, έγινε και χημική και μικροβιολογική δοκιμή, όπως έλεγε και ο Οικονομίδης όταν ήταν Χημικός στο Γενικό Χημείο του Κράτους, ότι πρέπει να μπουν μικροβιολογικές δοκιμές στο Γενικό Χημείο του Κράτους και το έκανε. Και αυτό είναι «το παράδειγμα της Ρόδου», για όσους γνωρίζουν, μέχρι που εκπαραθυρώθηκα το ’86 από το Γενικό Χημείο του Κράτους.
Μερικοί μιλάνε αφελώς. Έχεις κόντρα λέει με τον άλφα, με τον βήτα, με τον γάμα. Κόντρα τέτοια θα είχα, εάν έχει κόντρα ο βιαστής με το θύμα του. Κόντρα δεν υπάρχει.
Το 1978 στο αμφιθέατρο της ¨ΤΣΟΧΑ¨, ήμουν υπάλληλος ενός έτους στο Γενικό Χημείο του Κράτους και ήθελα να δουλέψω. Λέω εγώ τότε: «Να μην έρχονται οι διασαφήσεις στο Γενικό Χημείο του Κράτους και να τις παίρνουν χέρι με χέρι» και ακούω από το βήμα έναν παλαιότερο Συνάδελφο και λέει: «Μα τι λέει αυτός; Εμείς το έχουμε κρυφό». Από το μικρόφωνο ακούστηκε.
Ανεφέρθη κάποιος για το κακόμορφο βρέφος του ¨ΕΦΕΤ¨. Το βρέφος αυτό κακομόρφησε, γιατί το κακοποίησαν οι ενήλικες.
Μιλάμε για αποδυνάμωση του ¨ΕΦΕΤ¨ και καταγγέλλουμε τους άλλους κλάδους.Θυμάμαι τον Ευάγγελο τον Λάζο, ο οποίος και αυτός αδίκως εκπαραθυρώθηκε, να έρχεται στη Ρόδο, για να κάνει ενημέρωση για τον ¨ΕΦΕΤ¨ και είχε συμφωνήσει με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση να δουλέψουν μαζί και μου έλεγε με ποιο τρόπο τον αντιμετώπιζαν οι Συνάδελφοι, που δεν ήθελαν να συνεργαστούν με τον ¨ΕΦΕΤ¨, γιατί τα εργαστήρια, λέει, είναι δικά τους και όχι του λαού.
Και αν αποδυναμώσουμε τον ¨ΕΦΕΤ¨, που κατηγορούμε τους Γεωπόνους και τους Κτηνιάτρους, ποιος ο λόγος να ενδιαφερθούμε πού θα πάει; Την κηδεία του θα κάνουμε.
Αλλά ο ¨ΕΦΕΤ¨ ήταν μία αναγκαιότητα, διότι το Γενικό Χημείο του Κράτους ήταν Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων, όσο μπορούσε να δουλέψει. Όταν άρχιζαν να μπαίνουν στη διαδικασία άλλα πράγματα και τον παρεμπόδιζαν και από έξω και από μέσα, είπαμε να σταματήσουν οι συντεχνιακές διαμάχες, να γίνει μία επίσημη Αρχή ελέγχου, όπως είναι η EUROPEAN FOOD SAFETY AUTHORITY -ΕFSA- και όχι να αρχίσουμε αυτά τα φληναφήματα περί συντονιστικών γραφείων και θυρίδων διαμαρτυρίας, που θα είναι τότε ακριβώς, που με ένα φύσημα θα φύγει ο ¨ΕΦΕΤ¨.
Και αν φύγει ο ¨ΕΦΕΤ¨ από το Υπουργείο Ανάπτυξης -είχα πει ξανά από αυτό το βήμα- τότε δεν θα μείνει ούτε ρουθούνι Χημικού στο ελεύθερο επάγγελμα.Ο Συνάδελφος ο Μπαλαχούτης, με εξέφρασε περισσότερο με αυτά που είπε τελευταία για τον έλεγχο στις επιχειρήσεις τροφίμων. Εκεί είναι η διαδικασία των αυτοελέγχων και εκεί είναι ο ρόλος των Χημικών και αν δεν υπάρχει Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων και υπάρχουν πέντε συναρμόδιοι, τρέχα γύρευε εσύ να δικαιολογηθείς σε άλλους πέντε ελεγκτές.
Αφού εδώ μιλάτε όλοι πολιτικά, θα πω κι εγώ μία κουβέντα.Είχα υπόψη μου να πω ότι μια και είμαι γνωστός, αν εκθείαζα το έργο του Σημίτη, που έκανε τον ¨ΕΦΕΤ¨, δεν θα παρεξηγιόμουνα, αλλά δεδομένου ότι τον έχουν διαγράψει από το Κόμμα, φοβάμαι μήπως με θεωρήσουν και προβοκάτορα, τώρα!
Πάντως, είναι έργο της προηγούμενης Κυβέρνησης, πάνω στο οποίο πρέπει να στηριχθεί η νέα διακυβέρνηση του Κώστα του Καραμανλή, ο οποίος πιστεύω ότι πρέπει να στηριχτεί και να προχωρήσει για να αντιπαρατεθούμε, όπως λέει, με τη συντήρηση, τη διαπλοκή και την αδιαφάνεια.
Τέλος, επειδή εκπροσωπώ τους Συναδέλφους στον ιδιωτικό χώρο των Εργαστηρίων, θέλω να παρακαλέσω, ευκαιρίας δοθείσης, να μην ακούγονται απαξιωτικοί λόγοι για τους Συναδέλφους που βγάζουν το μεροκάματο στον ιδιωτικό τομέα. Λες και οι υπόλοιποι έχουν γεννηθεί διορισμένοι, ή είναι, κατά το γαλαζοαίματοι, «κρατικοαίματοι»!Ο χώρος των Χημικών έχει αντικείμενο ύπαρξης και δουλειάς στον χώρο του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας.
Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2009
ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ - ΒΙΒΛΙΑ, ΑΡΘΡΑ, ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ / 3
3. "Πίσω στον πολιτικό φιλελευθερισμό": Ηλίας Κουσκουβέλης, "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 13/01/2009, σελ. 13.
Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2009
ΡΟΔΟΣ - ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΧΑΡΤΙΟΥ / 2
ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΝΟΙΚΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ
http://oikonomidislab.blogspot.com/
Η ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας-μας έγινε πολύ ευνοϊκά δεκτή, πράγμα που μας δημιουργεί ευρύτερη αισιοδοξία, αλλά και υποχρέωση να φέρουμε με επιτυχία σε πέρας τη δραστηριότητα αυτή.
Πιστεύοντας στον Εθελοντισμό και τη συμμετοχή σε Κοινωνικές Δράσεις, προτείναμε την παράδοση και προώθηση για ανακύκλωση χαρτιού.
Η συγκεκριμένη δράση δεν έχει δυνατότητα οικονομικής ωφέλειας (εξαιτίας του κόστους μεταφορικών κλπ), στοχεύει όμως και στηρίζεται στην εθελοντική συμμετοχή Ιδιωτικών & Δημόσιων Οργανισμών, Σχολείων αλλά και μεμονωμένων, ευαισθητοποιημένων πολιτών. Ανακυκλώνουμε χρήσιμα υλικά που διαφορετικά θα κατέληγαν στα σκουπίδια.
ΩΣ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ, πιστεύουμε πως:
Στη Ρόδο, στα Δωδεκάνησα και στην Ελλάδα γενικότερα:
- Εκτός από όσους καταστρέφουν με μανία υπάρχουν και εκείνοι που θέλουν να δημιουργήσουν
- Εκτός από όσους μεμψιμοιρούν και σπέρνουν το μίσος, «εμπορευόμενοι» τη δυστυχία, υπάρχουν και εκείνοι που αισιοδοξούν και ελπίζουν
- Η Κοινωνία των Ενεργών Πολιτών και στη Ρόδο, στα Δωδεκάνησα και στην Ελλάδα γενικότερα προηγείται και ζητά διεξόδους έκφρασης.
Έτσι,
Το Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2009, από τις ώρες 11.00 μέχρι και τις 15.00, καλούμε όσους επιθυμούν, να παραδώσουν στους εθελοντές-μας άχρηστο χαρτί όπως:
· Τηλεφωνικοί Κατάλογοι, Επαγγελματικοί Οδηγοί
· Σχολικά Βιβλία (άχρηστα)
· Περιοδικά, εφημερίδες.
Χώρος συγκέντρωσης: Η Πλατεία Ναυάρχου Ιωαννίδη (Πίσω από το κτήριο της Νομαρχίας)
Για περισσότερες πληροφορίες – οδηγίες μπορείτε να επικοινωνείτε με τα τηλέφωνα:
2241028638 (Δημήτρης Οικονομίδης) chemenvi@rho.forthnet.gr
Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2009
Αβγά: Μόνο τα ελεγμένα για σαλμονέλα στο εμπόριο!
Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί-μας.
ΝΕΟ ΚΡΟΥΣΜΑ ΛΕΓΕΟΝΕΛΛΑΣ ΣΕ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
Από την εφημερίδα "Ο Φιλελεύθερος", Κύπρος 08/01/2009:
"Λεμεσός: Νέο περιστατικό λεγεωνέλλας εμφανίστηκε αυτή την φορά στη Λεμεσό, σε ηλικιωμένο τουρίστα, ο οποίος εκδήλωσε τα πρώτα συμπτώματα ενώ διέμενε σε ξενοδοχείο της πόλης. Ο τουρίστας νοσηλεύεται σε ιδιωτική κλινική της Λεμεσού. Σύμφωνα με το ραδιόφωνο του, τα πρώτα συμπτώματα στον ασθενή εκδηλώθηκαν το περασμένο Σάββατο ενώ διέμενε σε ξενοδοχείο της Λεμεσού. Ο ηλικιωμένος τουρίστας εισήχθη αμέσως στην κλινική και όπως διαφάνηκε από τα αποτελέσματα των εξετάσεων στις οποίες υποβλήθηκε πρόκειται για το βακτήριο της λεγεωνέλλας. Η κατάσταση της υγείας του παρουσιάζει το τελευταίο 24ωρο ελαφρά βελτίωση. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις ο τουρίστας φαίνεται να ανέπτυξε το μικρόβιο ενώ έκανε υδατοθεραπεία στο ξενοδοχείο όπου διέμενε."
Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2009
ΛΕΓΕΟΝΕΛΛΑ ΣΕ ΒΡΕΦΗ:
Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2009
ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ - Δημήτρης Ιω. Οικονομίδης
ΘΕΜΑ: Θέσεις και Προτάσεις για το Περιβάλλον & την Οικολογία.
Η Ένωση Ελλήνων Χημικών είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, σύμβουλος της Πολιτείας σε θέματα της Χημικής Επιστήμης. Είμαστε στη διάθεση των Τοπικών Αρχών & Φορέων για κάθε θέμα σχετικό με την Επιστήμη της Χημείας και τις εφαρμογές-της στην Οικονομία και την Κοινωνική δραστηριότητα.
Καταθέτουμε τις προτάσεις-μας με Κοινωνική Ευθύνη, ευχαριστόντας ταυτόχρονα τη Νομαρχιακή Αρχή για την τιμή που μας κάνει να μας προσκαλέσει να συνεισφέρουμε στην Επιτροπή Περιβάλλοντος.
Η Περιβαλλοντική Ευαισθησία δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί ως «μόδα» όπως ίσως θα ισχυρίζονταν όσοι εφησύχαζαν όταν η προβλεπτικότητα ανήσυχων μυαλών προειδοποιούσε για την ανάγκη να ληφθούν μέτρα προστασίας του Περιβάλλοντος. Τα μέτρα αυτά πρέπει να είναι ρεαλιστικά αποτελεσματικά, συγκεκριμένα και διαφανή στην υλοποίησή-τους.
Η επίδειξη αυτάρκειας ή και αυταρέσκειας δεν είναι χρήσιμη, όταν μάλιστα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση ο Ιδιωτικός τομέας αποτελεί καίριο παράγοντα στην όλη διαδικασία Περιβαλλοντικής Προστασίας.
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Θέματα που πρέπει να αντιμετωπισθούν:
Λειτουργία βιολογικών:
Είναι χρήσιμα:
α. Να συνεχισθούν και να συστηματοποιηθούν οι έλεγχοι από πλευράς Δημοσίων Υπηρεσιών. Οι έλεγχοι πρέπει να είναι συστηματικοί και διαφανείς.
γ. Οι αυτοέλεγχοι των ιδιωτικών εγκαταστάσεων πρέπει να ενθαρρυνθούν, και να μην απαξιώνονται από πλευράς δημοσίων υπηρεσιών, στα πλαίσια μάλιστα και εφαρμογής και των προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Διαχείρισης, EMAS.
δ. Να επαναληφθεί το Σεμινάριο για τη σωστή λειτουργία των Εγκαταστάσεων Βιολογικής Επεξεργασίας Λυμάτων και αποβλήτων. (Π.χ. Νομαρχιακά Προγράμματα 1983 - 1986).
ε. Να επανεξετασθεί το δίκτυο των προς κατασκευή δημοτικών μονάδων Βιολογικής Επεξεργασίας με βάση ρεαλιστικές οικονομοτεχνικές λύσεις και όχι με κριτήρια πελατειακών σχέσεων και απώθησης των αναγκαίων λύσεων σε απώτατο μέλλον.
Λάσπες Μονάδων Βιολογικής Επεξεργασίας Λυμάτων και Αποβλήτων.
Οι λάσπες μονάδων βιολογικής επεξεργασίας χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνα απόβλητα. Είναι ανάγκη να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα, τόσο για τα ξενοδοχεία αλλά κυρίως για τις μεγαλύτερες σε μέγεθος Δημοτικές εγκαταστάσεις που ήδη λειτουργούν ή θα λειτουργήσουν προσεχώς…
Διαχείριση απορριμμάτων.
Η σωστή διαχείριση των απορριμμάτων (Υγειονομική ταφή), οι προσπάθειες ελάττωσης της ποσότητας-τους, και η ανακύκλωση πρέπει να μελετηθούν, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η σημαντικότερη οικονομική δραστηριότητα της Δωδεκανήσου είναι ο Τουρισμός, και ότι η κατά άτομο σύσταση των απορριμμάτων των ξενοδοχείων διαφέρει, όσον αφορά τον όγκο και την ποσότητα, από εκείνη των απλών κατοικιών.
Η ανακύκλωση, κυρίως λόγω του κόστους μεταφορικών, μπορεί να δοκιμασθεί με την προϋπόθεση της εθελοντικής συμμετοχής μαθητών κλπ.
Περιβαλλοντική εκπαίδευση.
Ο εθελοντισμός στην Περιβαλλοντική προστασία μπορεί να αναπτυχθεί και με την ανάπτυξη της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Είναι ανάγκη να χρησιμοποιηθούν στον τομέα αυτό και οι Χημικοί (και άλλων θετικών κατευθύνσεων εκπαιδευτικοί), ώστε να αποφευχθεί η εντελώς θεωρητική προσέγγιση του θέματος.
Διαχείριση Υδάτινων Πόρων - Διαπιστευμένα Εργαστήρια Δοκιμών
Η διαφύλαξη των αναγκαίων ποσοτήτων καλής ποιότητας πόσιμου αλλά και αρδευτικού ή άλλου νερού προϋποθέτει:
Εξοικονόμηση και αποφυγή σπατάλης
Αποφυγή ρύπανσης ή μόλυνσης των νερών.
Επεξεργασία μειονεκτικών νερών και επαναχρησιμοποίησή-τους.
Για όλα τα ανωτέρω η Χημική Επιστήμη είναι απαραίτητη κυρίως με τον Εργαστηριακό Έλεγχο που μπορεί να πραγματοποιείται σε Κρατικά, Δημοτικά (ΔΕΥΑ) ή και Ιδιωτικά διαπιστευμένα εργαστήρια δοκιμών, όσο και με την εκπόνηση μελετών βελτίωσης της κατάστασης και αντιμετώπισης των προβλημάτων.
Εργαστήρια Δοκιμών.
Είναι ανάγκη να υπάρξει διαχωρισμός του αναγκαίου ελέγχου από την εκτέλεση Ιδιωτικού έργου Παροχής υπηρεσιών.
Στο τελευταίο «Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητας» του Υπουργείου Ανάπτυξης, παρέχεται η δυνατότητα ενίσχυσης των εργαστηρίων του Δημόσιου και ευρύτερου Δημόσιου τομέα από χρηματοδοτικά Προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου μεταξύ άλλων αναφέρονται και τα εξής σημαντικά: «Η ενίσχυση της ίδρυσης νέων εξειδικευμένων εργαστηριακών υποδομών της Δημόσιας Διοίκησης θα γίνει μετά από μελέτη σκοπιμότητας που θα υποβάλλεται από το φορέα της πρότασης και θα τεκμηριώνει την αναγκαιότητα της παρέμβασης κατά περίπτωση και υπό την προϋπόθεση ότι δεν δημιουργούνται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού σε βάρος εργαστηριακών φορέων παροχής υπηρεσιών.»
Τουρισμός & Περιβάλλον – «Γαλάζιες Σημαίες».
Η Ρόδος πρωτοπόρησε ήδη από το 1987 όταν απόκτησε τις 3 από τις πρώτες 6 «Γαλάζιες Σημαίες» που απονεμήθηκαν στη χώρα-μας, αφού μόνο στην Ρόδο υπήρχαν τα απαραίτητα εργαστηριακά στοιχεία αναλύσεων. Το συγκριτικό πλεονέκτημα που διαθέτει η χώρα-μας με τις καθαρές και οργανωμένες παραλίες κολύμβησης πρέπει να αντιμετωπισθεί ως θέμα σημαντικό στο σημερινό Παγκοσμιοποιημένο Οικονομικό Περιβάλλον, όπως είναι για παράδειγμα και οι προσπάθειες για κατοχύρωση της φέτας ή του ούζου ως εθνικών προϊόντων.
Υπέρμετρες γραφειοκρατικές διαδικασίες και η προσπάθεια προσαρμογής του θεσμού σε όσα ισχύουν στις Βόρειες και Δυτικές χώρες της Ευρώπης τείνουν να αμβλύνουν (σκόπιμα;) το συγκριτικό τουριστικό πλεονέκτημα της χώρας-μας.
Οι ιδιωτικοί φορείς μέχρι σήμερα απέδειξαν τη δυνατότητα-τους να προωθήσουν το θεσμό με επιτυχία.
Αυτοέλεγχοι – EMAS
Σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, το σύστημα Περιβαλλοντικής διαχείρισης και αυτοελέγχων (EMAS), αποτελεί σημαντικό μηχανισμό Περιβαλλοντικής Προστασίας. Στη χώρα-μας, και στη Δωδεκάνησο ιδιαίτερα, τα σχετικά Κοινοτικά Προγράμματα δεν χρησιμοποιούνται σχεδόν καθόλου, με κυριότερους λόγους την έλλειψη ευρύτερης δημοσιότητας και ευκολίας πρόσβασης σε αυτά.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Ιω. ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ